Bestuurslid Max Krisman

 

Mijn naam is Max Krisman, getrouwd en woonachtig in Enschede. Van vroeger uit heeft sport altijd een rol gespeeld in mijn leven. Voetbal en judo zorgden er in mijn jonge jaren voor dat mijn vader en moeder altijd wel onderweg waren om mijn broer en mij op de juiste locaties af te leveren en aan te moedigen. Na de verhuizing, van Amsterdam naar Enkhuizen, waren het voetbal en basketbal waar ik tijdens de beginjaren op de middelbareschooltijd mijn energie in kwijt kon. In die periode heb ik ook een tijdje aan karate gedaan. Als echte puber zijnde had ik een korte spanningsboog en al snel wekte kickboksen mijn interesse. In die tijd, jaren tachtig, was kickboksen een snel opkomende sport en ik had het geluk te mogen trainen met Ernesto Hoost. Hij is later een icoon geworden in deze sport. Tijdens mijn studie aan de HTS verschoof mijn aandacht wederom en nu naar het tennis. Aan deze sport heb ik meerdere jaren veel plezier beleefd. De laatste jaren zijn de sportieve activiteiten meer individualistisch geworden, fitness, mountainbiken en golf zijn nu de voornaamste bezigheden. Tussendoor was ik weer begonnen met voetballen in een soort all-stars elftal. Dit was door enkele blessures aan het onderstel van korte duur, na slechts twee seizoenen ben ik noodgedwongen gestopt. Kortom veel sporten geprobeerd maar nooit ergens in blijven hangen en/of echt uitgeblonken.Ben toch meer een breedte sporter dan een specialist gebleken.

Na de brandweeracademie ging ik in 1989 in de regio Westfriesland werken en werd vrijwillig brandweerman in mijn woonplaats Enkhuizen. Tijdens de regionaliseringsgolf in de beginjaren van het nieuwe millennium ben ik via Noord-Holland Noord naar Twente verhuisd en werd daar sectorhoofd incidentbestrijding. Sinds vorig jaar is het IFV mijn werkgever waar ik me onder andere bezig hou met de landelijke uitvoeringsagenda Brandweer. Dus na ruim 30 jaar werkzaam te zijn geweest bij verschillende brandweerkorpsen ben ik weer terug op het oude nest (de Brandweeracademie) in Arnhem. In aanloop naar de spelen in Rotterdam vroeg mijn directeur of ik namens de brandweer een rol wilde gaan spelen in de organisatie van de WPFG. Nu moet ik eerlijk bekennen dat tot dat moment WPFG een afkorting was waar ik wel eens iets over had gehoord maar waar ik het fijne niet van wist. Ik had werkelijk geen idee van de omvang, de sfeer die om het evenement heen hangt en de onderlinge kameraadschap die de boventoon voert. Pas in Chengdu kwam ik er voor het eerst echt mee in aanraking, een onbeschrijflijke ervaring. Sindsdien probeer ik als een soort ambassadeur de spelen onder de aandacht te brengen van eenieder die het maar horen wil.

Om zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de WPFG Rotterdam en om ervoor te zorgen dat er veel brandweermensen mee gaan doen, hebben we met Brandweer Nederland en het IFV een kerngroep ingericht. Deze bestaat uit een zestal district vertegenwoordigers, een ondersteuner, een communicatieadviseur en mijzelf. De kerngroep zorgt voor afstemming met de regio’s, verstrekken van informatie over ontwikkelingen en probeert de vragen die leven binnen de brandweerkorpsen te bundelen. Op deze manier kan de informatie die vanuit WPFG Rotterdam en/of de stichting WPFG NL komt tot binnen de kazernes verspreid worden. Een en ander vergt nauwe afstemming met de organisatoren achter de WPFG Rotterdam, partnerorganisaties als de Politie, Douane en Justitie en de stichting WPFG NL. Nu wil het toeval dat ik recentelijk gevraagd ben om toe te treden tot het bestuur van de stichting WPFG NL, dus daar zit het met de afstemming wel goed.

Mocht je nog vragen hebben of informatie willen dan kan je naast de websites van WPFG Rotterdam en de stichting WPFG  Nederland ook de website van Brandweer Nederland bezoeken (www.brandweernederland.nl/wpfg).  Mailen kan natuurlijk ook naar wpfg@brandweernederland.nl

Ik hoop dat veel hulpverleners meedoen in Rotterdam in 2022 en aan de toekomstige spelen elders op de wereld. Want zoals gezegd: je moet het een keer aan den lijve ondervinden!